Liefde

Tijdens hun dagelijkse wandeling zag ik ze altijd, zomers hand in hand, armen door elkaar verstrengelt als het glad was, altijd samen, liefdevol naar en met elkaar. Hij haar steun, oplettend voor de hobbels in de weg, zij al kletsend en om zich heen kijkend. Afgelopen winter hield het op.

Raar hoe dat pas na een tijd opvalt.

In het voorjaar was ze daar ineens weer, wat onzeker lopen, nu zonder “haar steun”. Ik sprak haar aan, hopend dat hij er alleen dit keer niet bij was.

Helaas; hij had door een val zijn heup gebroken en was niet meer in staat de dagelijkse wandeling te maken. Het viel haar zwaar maar hem nog meer, en toen kwamen de tranen.

Hij was er boos over, gefrustreerd en reageerde dat op haar af, dus ja, ze had het nodig om naar buiten te gaan, even zonder hem.

Dat hij zo veranderen kon. Hij was altijd zo lief geweest voor haar.

Het was duidelijk moeilijk voor haar en ze wist niet goed hoe ze hiermee om moest gaan.

Tegen de kinderen of vriendinnen durfde ze niets te zeggen. Als die er waren was hij nog steeds zo liefdevol en attent, dus die zouden er niets van snappen.

“Dat had ik even nodig”

Uithuilen en –praten, het was een opluchting voor haar. Toen ze zich realiseerde dat ze tegen een vreemde sprak, schaamde ze zich en wilde weglopen. Ik sloeg een arm om haar heen en liet haar weten dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. We spraken nog wat over de betere tijden die ze als echtpaar hadden en na een tijdje merkte ik dat ze een beetje gerust gesteld was. Ze dankte me, zei dat ze dit even nodig had en vervolgde haar weg.

Deze situatie is herkenbaar uit de vele gesprekken met kinderen en partner die in een vergelijkbare situatie terecht waren gekomen.

Een leven dat zo veranderd, brengt nogal wat teweeg in jezelf maar zeker ook in je omgeving. De generatie waar we over spreken is niet gewend om te praten; problemen houd je voor je, vuile was hang je niet buiten en je accepteert wat je overkomt. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar in mijn werk kom ik het wel vaak tegen.

Doorbreek het vacuüm

Je kunt de veranderingen niet ongedaan maken, zoveel is duidelijk.

Wat je wel kunt doen is het vacuüm doorbreken.

Als erg wordt vastgehouden aan wat eens routine was, kan het helpen om nieuwe gewoonten te creëren, een andere dagindeling, afleiding bieden, andere bezigheden te zoeken die passend zijn bij de nieuwe situatie.

Niet te snel of dwingend, het vertrouwen winnen van beide partners, zodat voorstellen niet bedreigend zijn.

Tijdens de volgende ontmoeting genodigde ik haar uit voor een kopje koffie. Het volgende kopje dronken we bij haar en haar man thuis. Het vertrouwen is langzaam gewonnen. Ik ga nu regelmatig. We doen spelletjes, boodschappen, lees ik hem voor, bakken een taart of maken een wandeling.

Tijdens één van onze wandelingen vertelde ze me hoeveel ze beide genieten van mijn bezoekjes, dat ze weer samen lachen en hij weer lief is voor haar.

Vorige week kwam ik ze ineens weer samen tegen; hij in de rolstoel, zij er achter, stevig de pas erin, goed oplettend voor de hobbels in de weg. Gezellig kletsend en lachend, het zonnetje scheen.

Wil jij ook even je verhaal kwijt over de zorg voor een ander? Bel ons zodat wij kunnen luisteren! (+ 31) 6 49 91 88 85